Overlevelse

I står over for et langt sejt træk, så forsøg at holde modet oppe hos hinanden. Bekræft hinanden, og ros hinanden for de ting, som I hver især gør godt.

Hold fast i, at kolikperioden slutter på et tidspunkt – når I først har en glad baby med faste sovetider og en stabil rytme, bliver jeres verden en helt anden!

Mit bedste råd er, at I tager konsekvensen af, at situationen er lang fra normal og kræver en masse ekstra af jer. Prioritér jeres tid, og indret jer praktisk. I overlever bedst ved at prioritere de basale behov for søvn, mad og alene-tid højt – og sætte disse ting i system. Se overlevelsesguiden.

Det lyder firkantet, og det er heller ikke specielt spændende, til gengæld er det måden at håndtere spidsbelastningen på. Lad være med, at presse jer selv afsted på udflugter, der dræner jer for kræfter, men fokusér på, at få hverdagen til at hænge sammen. Mange kolikforældre slapper bedst af og føler sig mest trygge, når de er hjemme med barnet. Så hvis du trænger til selskab, så invitér vennerne hjem til dig.

Det er værd at huske, at den nuværende situation ikke definerer resten af jeres liv. De prioriteringer og fravalg I laver har sin berettigelse lige nu, hvor omstændighederne kræver det. Den tid kommer, hvor I kan have et udadvendt socialt liv med jeres barn på armen.

Tiden efter kolik

Eftervirkningerne ved kolik kan være, at man forbinder sit barn med en masse problemer. At man ser sit barn som et uforudsigeligt og problematisk barn.

Det er en opfattelse, man skal aflære, ligesom man skal opbygge en ny måde at være sammen med barnet og håndtere barnet på. Det kan tage tid, fordi oplevelsen med kolik sidder dybt i én.

Oplevelsen gnaver længe efter, fordi den er uforløst. Og desværre vil mange forældre stadig spørge sig selv: “hvad gjorde jeg forkert?”.

Du skal tage godt hånd om dig selv i tiden efter kolik og give dig selv plads til at være post-træt. Det er først, når kolikken stopper, at der er plads til det. Mange skal genopbygge deres selvværd som forældre. Og mange par skal bruge tid på at finde hinanden igen.

Samtidig tager I nu fat på en ny æra, hvor det er jer, der sætter dagsordenen. I er ikke længere i undtagelsestilstand.

Det er nu, I skal til at finde jeres ben som familie, lære jeres barn at kende, og det er nu, at du som forælder kan begynde at indarbejde de rutiner, som du gerne vil have fremover. Det er der masser af god energi i!