Tips til bedsteforældre

Det er en stor begivenhed at blive bedstemor eller bedstefar, og du glæder dig til at lære dit barnebarn at kende. Men hvordan griber man det an, når barnet græder, og situationen er tilspidset? Som bedsteforælder står du over for en familie, der skal støttes, i højere grad end en nyfødt, der bare skal nydes. Gør forældrenen til hovedperson.

Den største gave, du kan give forældrene, er masser af omsorg i form af praktisk hjælp og støtte. Det er simpelthen guld værd! Måske er det ikke altid lige sjovt at være en del af det lange seje træk, men én ting er sikkert: Forældrene vil være dig evigt taknemmelige for din hjælp, og dit engagement i familien skaber tætte bånd mellem dig og forældrene og dit barnebarn, og det er et rigtig godt fundament for fremtiden.

”Man bliver meget tæt med de små,
med hele familien faktisk”
Farmor til kolikbarn

Fordi familierelationer og nye roller kan være en kompleks størrelse, og fordi kolikproblemer er kendt for at skabe forvirring, har vi sammenfattet de allerbedste råd fra kolikerfarne forældre og bedsteforældre i denne lille guide:

Tag initiativet

Man kan være bange for at mase sig på, men hold dig ikke tilbage af høflighed. Tag initiativet, og inviter dig selv. Familien er med garanti lykkelige for, at du vil komme, men mangler selv overskud til at invitere. Sig på forhånd, at du tager kager med, så behøver forældrene ikke bekymre sig om at skulle byde på noget. Jo oftere du kommer, jo nemmere bliver det at finde en ukompliceret måde at være sammen på.

”Jeg tror, det vigtige er at være der.
At man er flere sammen om det.”
Bedstemor til kolikbarn

Vær de ekstra betydningsfulde hænder

Hjælp, hvor du kan, når du besøger familien. Lav din egen kaffe, tag lidt af opvasken, osv. Det er altid populært at komme med aftensmad! Betragt dig selv som den, der værner om forældrene, mens de værner om barnet. Hvis der er andre børn i familien, er din praktiske hjælp i det daglige af endnu større betydning. Med din hjælp kan forældrene endda få plads til en uforstyrret hyggestund med den store, mens du går en tur med barnevognen. At tage den store med hjem på overnatning er, hvis alle har det godt med det, en kæmpe aflastning for forældrene – og hyggeligt for den store!

Afstem forventningerne og sig selv fra

Sig til forældrene, at de gerne må spørge dig om hjælp, og at du nok selv skal sige fra. Vær klar i mælet om, hvor ofte du kan hjælpe, og hvor meget du orker. Det er en lettelse for forældrene at vide, at de godt kan spørge om hjælp uden at føle, at de lægger pres på dig. Forventningsafstemningen kommer alle til gode og gør det både nemmere at spørge om hjælp og sige nej. Vær løsningsorienteret og foreslå et alternativ.

”Man er jo ældre og har ikke den samme energi,
selvom man gerne vil byde ind.
Det kan være godt at få sagt.”
Farmor til kolikbarn

Vis anerkendelse

Undgå at bagatellisere problemet, og stil ikke spørgsmålstegn ved forældrenes beskrivelse af barnet. Ligesom det kan være svært at beskrive en smerte, fordi oplevelsen er individuel, er det også svært at beskrive gråd: Hvor meget er for meget, og hvordan påvirker det én? Det kræver mod at vise sin usikkerhed. Se det som en tillidserklæring. Vær neutral, støttende og spørg dem, hvordan du bedst kan hjælpe. Det er ikke en énvejs-investering, selvom det kan virke sådan lige nu. Al den tid og energi du investerer i familien, kommer tusindfold igen i form af tillid og tryghed.Du vil få et helt særligt bånd til familien og dit barnebarn, fordi du har været der gennem tykt og tyndt.

Del din livserfaring med respekt

Hvis du har erfaringer, som du mener, forældrene kan bruge, så del dem. Men vær opmærksom på, at forældre kan opfatte dine råd som kritik af deres egen måde at gøre tingene på. Forældrene er sårbare og føler sig utilstrækkelige, fordi de selv har svært ved at trøste barnet. Hvis du giver et godt råd, så fortæl kort om, hvordan man gør, og hvorfor du tror, det hjælper, og lad derefter emnet ligge. Forældrene følger dit råd, hvis de føler, det er relevant. Der er nogle ting, man gør helt anderledes i dag, end for blot én eller to generationer siden. Næsten alle mener og tror noget om kolik, og forældre bliver hurtigt forvirrede. Du hjælper forældrene allerbedst ved at støtte dem i deres egen måde at håndtere barnet på.

”Forældre har en naturlig føling med deres barn,
som bedsteforældre ikke har.
Det må man respektere”
Bedstemor til kolikbarn

Undgå øgenavne

Det kan være fristende at give barnet øgenavne, men undgå det helt. Det sårer forældrene. Omvendt varmer det forældrenes hjerte, at du fremhæver, at du synes, han/hun er dejlig og taler om de tidspunkter, hvor du har oplevet et smil eller haft en hyggestund med barnet. Det forstærker den positive fortælling om barnet og giver forældrene håb. Husk, at barnet ikke græder for at terrorisere eller for at få sin vilje, gråden er et signal om utilpashed, som omsorg, empati og tålmodighed er det bedste svar på.

Din investering i familien lønner sig!

Måske går der uger eller måneder, før du rigtig får lov at tilbringe tid med barnet, på den måde du ønsker det. Pres ikke på. Med tålmodighed fra din side vil forældrene mærke, at du respekterer deres grænser og måder at gøre tingene på. Før eller siden opdager de, at du sagtens kan håndtere barnet – også når det græder! De vil se, at barnet har det godt hos dig, og de vil føle sig trygge. De vil også opdage værdien i den omsorg og det fornyede overskud, som du kommer med. Når den tid kommer, kan du endelig få lov at øse af din kærlighed og opbygge din egen relation til den lille.